Slaapapneu – Het is adembenemend (letterlijk)

blog

 

Een goede nachtrust is zo goed als het wordt als je slaapt als een baby. Een goede nachtrust is een echt rustgevende en bevredigende ervaring. Als je in een diepe slaap in bed ligt, is er weinig beweging; uw hartslag en bloeddruk dalen en worden stabiel, en de elektrische activiteit in uw hersenen vertoont een vertraging van de normale activiteit. Wat is deze mysterieuze toestand die ons vitaal, creatief, bekwaam en kalm kan maken, en wiens afwezigheid ons kan doen smoezen en struikelen, in staten van emotionele instabiliteit kan vliegen, om simpele fouten te maken die desastreuze gevolgen kunnen hebben? Gezien het universele belang van slaap voor psychosociaal gedrag, voor ons vermogen om te leren en problemen op te lossen, en voor elk aspect van ons fysiologisch welzijn, is het verbazingwekkend dat er zo weinig middelen worden besteed aan het begrijpen van de aard van dit fenomeen.

Slaapapneu is niet zomaar een ander soort snurken. Apneu komt van het Griekse Diazepam 10 MG kopen belgie woord apnoia, wat betekent zonder ademen, en is de term die wordt gebruikt om herhaalde episodes van onvermogen om te ademen tijdens de slaap te beschrijven. Symptomen zijn onder meer snurken, wakker worden door naar adem happen en overmatige vermoeidheid overdag. U realiseert zich misschien niet eens dat u deze symptomen heeft, tenzij er iemand in de slaapkamer is die klaagt over uw snurken, hijgen of rondslingeren in uw slaap. Uw slaperigheid overdag kan erger zijn geworden zonder dat u wist wat er aan de hand was. Het hebben van een of meer van deze symptomen betekent niet dat u slaapapneu heeft. Er zijn twee soorten, obstructieve slaapapneu veroorzaakt door een obstructie in de bovenste luchtwegen en centrale slaapapneu veroorzaakt doordat de hersenen er niet in slagen om tijdens de slaap te ademen. Gemengde apneu combineert obstructieve slaapapneu met centrale slaapapneu.

Slaapapneu moet worden gediagnosticeerd in een slaapkliniek. Slaapapneu is een significante slaapstoornis, en degenen bij wie de diagnose wordt gesteld, hebben naar verluidt meer dan vijf tot tien slaapapneu-episodes per uur, die elk langer dan twintig seconden duren. Dit syndroom brengt u in gevaar voor andere ziekten zoals hypertensie, hartaandoeningen en beroertes en moet door een arts worden behandeld. Als u slaapapneu heeft, neem dan geen slaapmiddelen of kalmerende middelen. Deze chemicaliën zullen de ontspanning in het weefsel van de bovenste luchtwegen verhogen en de obstructie verergeren. Behandelingen voor apneu omvatten chirurgie, gewichtsverlies, tandheelkundige apparatuur en het gebruik van luchtwegdrukapparatuur die bekend staat als CPAP en BPAP. Deze apparaten blazen lucht in je neus en houden je luchtdoorgang open. De langetermijneffecten van onbehandelde slaapapneu kunnen zeer schadelijk zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *